Στη Χέντι Λαμάρ, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα στις 9 Νοεμβρίου 1914 είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Η Χέντι Λαμάρ υπήρξε μία από τις πιο όμορφες σταρ του κινηματογράφου της μυθικής δεκαετίας του '30.
--- Γράφει η Αννίτα Φασιανού για το www.stasinews.gr ---
[caption id="attachment_21153" align="aligncenter" width="300"] Πατήστε την εικόνα για να δείτε το Google Doodle[/caption]
Γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1914 στη Βιέννη και πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2000 στη Φλόριντα, έχοντας ζήσει μια ιδιαίτερη ζωή, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση για σενάριο κάποιου χολιγουντιανού στούντιο. Ήταν εβραϊκής καταγωγής, το 1953 πολιτογραφήθηκε αμερικανίδα πολίτης. Απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ. Παντρεύτηκε έξι φορές. Είχε ψηφιστεί το πιο ποθητό pin-up girl κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παράλληλα όμως αλλά είχε ένα κρυφό, επιστημονικό ταλέντο που θα την έκανε γνωστή όχι μόνο στους λάτρεις της μεγάλης οθόνης.
Παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία τον κατά τριάντα χρόνια μεγαλύτερο της Φριτς Μαντλ Μπούντε, κατασκευαστή οπλικών συστημάτων, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς με τα φασιστικά κόμματα και καθεστώτα της εποχής. Όντας ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Αυστρίας, δεν ήθελε η γυναίκα του να γίνει ηθοποιός. Η πίεση που της ασκούσε την έτρεψε σε φυγή, τόσο από τη συζυγική στέγη όσο και από τη χώρα. Μεταμφιέστηκε χρησιμοποιώντας την ταυτότητα της υπηρέτριάς της για να φύγει για το Παρίσι.
Μετά από την περιπετειώδη διαφυγή της βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου γνώρισε τον παραγωγό Λούι Μπ. Μάγιερ. Την προσέλαβε κλείνοντάς της συμβόλαιο στην MGM και επέμεινε να αλλάξει το όνομα της... Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.
Η κινηματογραφική καριέρα της Λαμάρ υπήρξε αξιοσημείωτη. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εμφανίστηκαν γυμνές και υποκρίθηκαν οργασμό στη μεγάλη οθόνη στην ταινία του 1932 «Έκσταση», ενώ ανάμεσα στις μεγάλες τις επιτυχίες στη μεγάλη οθόνη συγκαταλέγεται και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στη θρυλική ταινία «Σαμψών και Δαλιδά» σε σκηνοθεσία του Σεσίλ ντε Μιλ, το 1949.
Μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής της είναι η ανακάλυψη της "διεύρυνσης φάσματος" στις επικοινωνίες, που αργότερα έδωσε μεγάλη ώθηση στις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές. Πιο συγκεκριμένα, μαζί με τον μουσικό Τζορτζ Άνθεϊλ, δημιούργησε το σύστημα κρυφής επικοινωνίας (Secret Communication System) το 1942, το οποίο βοηθούσε στο να μένουν οι τορπίλες μακριά από τους εντοπισμούς των ραντάρ.
Σήμερα, η τεχνική του frequency hopping (fhop) της Χέντι Λαμάρ χρησιμοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, από τα οικιακά ασύρματα τηλέφωνα και τα GPS μέχρι και τους στρατιωτικούς ασύρματους. Ποτέ δεν κέρδισε χρήματα απ' αυτό.
https://youtu.be/YAuXz0prMYw
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου