Σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει τη λέξη “marshmallows” ιδίως σε κάποια αμερικάνικη ταινία, ίσως από μια παρέα παιδιών που κάνει κάμπινγκ και κάθεται γύρω από τη φωτιά.
--- Γράφει η Αννίτα Φασιανού για το www.stasinews.gr ---
Τι είναι όμως αυτές οι λευκές λιχουδιές που πολλές φορές τις κάνουν σουβλάκι (σε καλαμάκια) και τις ψήνουν πάνω από τη φωτιά; Πρόκειται για ζαχαρωτά! Πιο συγκεκριμένα είναι αφράτα ζαχαρωτά τα οποία ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους!
Ας δούμε παρακάτω μια ιδιαίτερη συνταγή με αυτές τις περίεργες γλυκιές μπουκίτσες. Είναι ο τέλειος τρόπος για να τελειώσει το φθινόπωρο, αφήνοντάς μας μια γλυκιά επίγευση. Ακολουθεί ένας απολαυστικός συνδυασμός αλατισμένης καραμέλας, η οποία θα γίνει ένα με τις μπανάνες, τα λαχταριστά κομμάτια σοκολάτας και τα marshmallows, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα υπέροχα ψημένο επιδόρπιο για βουτιές γεμάτες γλύκα!
Υλικά
Για την αλατισμένη σάλτσα καραμέλας:
• 3 κ.σ. νερό
• 1 κ.σ. light σιρόπι καλαμποκιού
• 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 κ.σ. βούτυρο (αλατισμένο ή χωρίς αλάτι)
• ¾ της κούπας κρέμα γάλακτος
• 1- 1½ κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (δεν είναι απαραίτητο)
Για το s'mores dip:
• ½ κούπα αλατισμένη σάλτσα καραμέλας
• 1-2 μπανάνες, κομμένες από τη μία πλευρά και μετά από την άλλη
• 200 γρ. (μεταξύ 7-8 oz) σοκολάτας, θρυμματισμένης
• 2½ κούπες μίνι μαρσμέλοου (marshmallow)
• Μπισκότα και φρούτα για το σερβίρισμα (όπως κάνουμε και με το φοντί σοκολάτας)
Οδηγίες
Για να φτιάξετε την αλατισμένη καραμέλα:
1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζετε το νερό, το σιρόπι καλαμποκιού και τη ζάχαρη. Μετά ανακατεύετε για να γίνει ένα μείγμα.
2. Βάλτε το κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε άλλο. Μπορείτε να κουνήσετε κυκλικά το κατσαρολάκι. Για να αποφύγετε το να κολλήσουν κρύσταλλοι ζάχαρης στα πλαϊνά, βουτήξτε ένα πινέλο σε λίγο νερό και σκουπίστε απαλά τα πλαϊνά μέχρι να φύγουν οι κρύσταλλοι.
3. Μόλις η καραμέλα πάρει ζωηρό κεχριμπαρένιο χρώμα, κλείστε τη φωτιά. Αυτό λογικά θα πάρει 5-7 λεπτά. Προσέξτε να μην το παρακάνετε, γιατί η καμένη καραμέλα δεν έχει καθόλου ωραία γεύση.
4. Κρατήστε λίγη απόσταση (συνήθως πιτσιλάει) και βάλτε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Όταν το μείγμα ελαφρώσει χαλαρά, ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να γίνει η σάλτσα απαλή σαν μετάξι.
5. Προσθέστε το αλάτι και τη βανίλια και ανακατέψτε μέχρι να φτάσει η γεύση το επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα. Ξεκινήστε βάζοντας ½ κ.γ. αλάτι και στη συνέχεια προσθέστε κι άλλο αν θέλετε.
6. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει και αποθηκεύστε την έπειτα σε ένα μπολ στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα για να την χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να συντηρηθεί μέσα στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες. Στην κατάψυξη ακόμη περισσότερο..
7. Αυτή η συνταγή φτιάχνει 1 κούπα σάλτσας και θα χρειαστείτε μόνο τη μισή για να φτιάξετε το dip.
Για να φτιάξετε το s'mores dip:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C.
2. Σε ένα 20 περίπου εκατοστών τηγάνι, κατσαρολάκι ή πιάτο (οποιοδήποτε χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι πυρίμαχο), ρίξτε ½ κούπα σάλτσα καραμέλας.
3. Προσθέστε τις κομμένες μπανάνες και ανακατέψτε απαλά. Πατήστε λίγο το μείγμα έτσι ώστε να φτάνει μέχρι τον πάτο του σκεύους.
4. Πασπαλίστε από πάνω με κομματάκια σοκολάτας, όσο πιο αναλογικά μπορείτε σε όλη την επιφάνεια.
5. Τέλος, βάλτε ως τελευταία στρώση τα marshmallows και γεμίστε μέχρι η σοκολάτα και η καραμέλα να είναι ελαφρώς ορατές από κάτω.
6. Βάλτε το σκεύος σας στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήστε το λιγότερο για 5 λεπτά μέχρι τα marshmallows να λιώσουν και το πάνω μέρος τους να πάρων ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
https://youtu.be/TJ3m-opnK8c
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου