Το Facebook μας δίνει την ευκαιρία να κρατήσουμε με κάποια κλειδώματα ορισμένες πληροφορίες του προφίλ μας ιδιωτικές. Συμβαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα;
--- Γράφει η Αννίτα Φασιανού για το www.stasinews.gr ---
Το Facebook έχει ένα δημόσιο αλλά κάπως κρυμμένο χαρακτηριστικό το οποίο αφήνει οποιονδήποτε να δεί όλες τις φωτογαφρίες στις οποίες έχει κάνει κάποιος like ακόμη και από την πρώτη μέρα εγγραφής του σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Απλά πηγαίνοντας στην μπάρα αναζήτησης (search bar) στο πάνω μέρος της σελίδας και γράφοντας το εξής: “Photos liked by” και συμπληρώνοντας δίπλα το όνομα του συγκεκριμένου ατόμου για το οποίο ενδιαφέρεστε, μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες στις οποίες έχει κάνει like το άτομο αυτό, μέσα από όλο το ιστορικό του στο Facebook. Η λειτουργία αυτή δουλεύει από την εφαρμογή του Facebook για κινητό...
Το ίδιο εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εσάς τους ίδιους αν γράψετε “Photos liked by me”. Ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα πράγματα όπως π.χ. όταν ψάχνετε να βρείτε φίλους στους οποίους αρέσει ένα συγκεκριμένο γκρουπ — θα σας δείξει όλους όσους είναι fan μιας συγκεκριμένης σελίδας για παράδειγμα!
Το Graph search περισσότερο χρησιμοποιεί τη μητρική γλώσσα, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να ψάξετε με τον τρόπο που θα ρωτούσατε ένα πραγματικό ανθρώπινο ον κάνοντας κουβέντα, για κάτι που αναζητάτε.
https://youtu.be/d9WPbRkajRs
Το εργαλείο αυτό δείχνει μόνο πληροφορίες οι οποίες είναι διαθέσιμες δημόσια οπουδήποτε αλλού. Το Facebook έχει μια τεράστια συλλογή από πολύ παλιά αρχεία δεδομένων που αν πραγματικά κάποια στιγμή τα επαναφέρει, σίγουρα δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα αλλάξουμε δεκαπέντε χρόνια βλέποντας τι έχουμε πει και τι έχουμε επικροτήσει από τη μέρα της δημιουργίας του προφίλ μας, μέχρι και σήμερα.
Ας μην ξεχνάμε το tab “Favourite Quotes” το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά χαμόγελα ή και κλάματα για τον καθένα από μας χωριστά... Μπορείτε να σκεφτείτε έστω ένα post που έχετε κάνει για το οποίο ντρέπεστε πραγματικά και δεν θα ξαναπατούσατε το κουμπί αν είχατε άλλη ψυχολογική διάθεση; Εμείς μπορούμε να σκεφτούμε τουλάχιστον 5-6 αντίστοιχες στιγμές. Στιγμές που το συναίσθημα έτρεξε πιο γρήγορα από τη σκέψη.
Ευτυχώς για εμάς, υπάρχει και το "delete post"!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου