Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φαινόμενο της λασποβροχής

Το φαινόμενο της λασποβροχής. Με απλά λόγια είναι ένα φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τις ερήμους. Μη σου τύχει και έχεις πλύνει το αυτοκίνητο…


--- Γράφει η Αννίτα Φασιανού για το www.stasinews.gr ---

Ναι λοιπόν ήρθε η Άνοιξη, αλλά μαζί της έφερε όχι τον κούκο, αλλά πολλή σκόνη. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο για τις μέρες μας φαινόμενο. Μάλιστα σε πρόσφατη, μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε αποδειχθεί μεταξύ άλλων, το ότι το μέγιστο της συχνότητας μεταφοράς σκόνης παρατηρείται την άνοιξη, λιγότερο το φθινόπωρο, ενώ αρκετά σπανιότερα το φαινόμενο συμβαίνει μέσα  στο καλοκαίρι.

Κάποτε τη θεωρούσαν «ματωμένη βροχή» . Οι λασποβροχές από τη Σαχάρα που μας επισκέπτονται κάθε άνοιξη δεν είναι μηνύματα των Θεών όπως πίστευαν οι Αρχαίοι.


Η λεγόμενη «λασποβροχή» -που προκύπτει από τα σύννεφα σκόνης, τα οποία φθάνουν στην Ελλάδα από τις ερήμους της Αφρικής- έπεσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο μηχανισμός μεταφοράς της σκόνης από τις ερήμους της Αφρικής προς την Ελλάδα έχει να κάνει καθαρά με τις μετεωρολογικές συνθήκες. Κυρίως στην εποχή της άνοιξης, αναπτύσσονται συγκεκριμένα κυκλωνικά συστήματα στη βόρειο Αφρική (κυκλώνες Σαράφ - Sharav), τα οποία δρουν ως «ανεμιστήρες» πάνω από τις ερήμους, σηκώνουν τη σκόνη και την εκσφενδονίζουν με δύναμη προς τον βορρά. Με αποτέλεσμα όλα αυτά τα στρώματα να μεταφέρονται και πάνω από τον δικό μας ουρανό. Στην Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε το φαινόμενο, όταν έχουμε νοτιάδες.

Ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες για τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική στη Μεσόγειο αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό σαχαρικής προέλευσης που κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μπροστά από το οποίο επικρατούν νότιοι άνεμοι, που στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι γνωστοί με το όνομα Σιρόκο.


Οταν η σκόνη μιας περιοχής είναι εμπλουτισμένη σε συγκεκριμένα οξείδια του σιδήρου, π.χ. αιματίτης, τότε έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα.

Τα σύννεφα της σκόνης ταξιδεύουν σε ύψη που φθάνουν τα 5 - 6 χιλιόμετρα.

Οι βασικές διαδρομές που ακολουθούν είναι τρεις: κατευθείαν από τον νότο περνώντας πάνω από την Αίγυπτο, από νοτιοδυτικά περνώντας πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Τυνησίας, και από τη βορειοδυτική Αφρική, αφού διανύσει μια διαδρομή πάνω από τη Μεσόγειο.

Η αρχαία λασποβροχή

Ο καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Αντριου Γκούντι, θεωρεί ότι η πρώτη αναφορά στο φαινόμενο της λασποβροχής με μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στον ελληνικό χώρο πρέπει να αποδοθεί στον Ομηρο. Γίνεται πράγματι λόγος στην Ιλιάδα για «ματωμένες σταγόνες» που έριξε ο Δίας για να εκδικηθεί το σκοτωμό του Σαρπηδόνα, ενός από τους γιους του, από τον Πάτροκλο.

Πρόκειται για τους στίχους 458-460 της Ραψωδίας Π της Ιλιάδας. Παραθέτουμε το πρωτότυπο:

«Ως έφατ', ουδ' απίθησε πατήρ ανδρών τε θεών τε
Αιματοέσσας δε ψιάδας κατέχευεν έραζε
Παίδα φίλον τιμών».

Και στη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή:
«Είπε, κι ο κύρης των αθάνατων και των θνητών το δέχτη,
και ματερές ψιχάλες έριξε στο χώμα, να τιμήσει
τον ακριβό το γιο του θέλοντας».

Αυτές λοιπόν τις «ματερές ψιχάλες» κατά τη μετάφραση Καζαντζάκη Κακριδή, ή «αιματωμένες ρανίδες» κατά τον Ιάκωβο Πολυλά ή και «ματωμένες ψιχάλες» κατά τον Αλέξανδρο Πάλλη ερμηνεύει ως μεταφορά σκόνης από την έρημο ο Γκούντι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια ακριβώς έκφραση («αιματοέσσας ψιάδας») συναντούμε και στην «Ασπίδα του Ηρακλή» του Ησιόδου (Εργα και Ημέρες, Θεογονία, 385). Μάλιστα η λέξη ψιάς (σταγόνα) απαντάται μόνο αυτές τις δύο φορές στην αρχαία γραμματεία, σύμφωνα με το λεξικό των Liddell και Scott.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο:

https://youtu.be/OtlC5vyAsWE

Πηγές: ethnos.gr , iospress.gr, wikipedia.com

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κώστας Φουτσίδης: Συνέντευξη στο Stasinews

«Οι Αζτέκοι και ο Βασίλης Λεβέντης πρόβλεψαν τη γέννησή του το 1976, θα ήταν γιος μαραγκού και ανερχόμενος μεσσίας. Ο ίδιος προτίμησε να γεννηθεί το 1979. Η προφητεία θα ολοκληρωνόταν με τον καιρό, όταν στο διάβα του άπαντες θα αναφωνούσαν “Ω! Θεέ μου”. Η γέννησή του έμελλε όμως να αλλάξει ριζικά τη ζωή του Παντελή, οδοκαθαριστή από τα Σεπόλια, ο οποίος βρήκε ένα κέρμα των είκοσι δραχμών στη συμβολή των οδών Παπανδρέου και Καραμανλή. Με αυτό το κέρμα ήταν επιτέλους σε θέση να τερματίσει το πάκμαν στο ουφάδικο του κυρ-Ανέστη και να ανέβει μια θέση στο κοινωνικό στάτους. Τα χρόνια κύλησαν με μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις. Έλαβε μέρος στο κάστινγκ της ταινίας Austin Powers για τον ρόλο του Dr. Evil-mini me, αλλά έχασε τη θέση για δύο χιλιοστά.» --- Γράφει η Αννίτα Φασιανού για το www.stasinews.gr --- Τι είναι το κείμενο που μόλις διαβάσαμε; Μια μίνι παρουσίαση του εικονογράφου Κώστα Φουτσίδη, έτσι τουλάχιστον διαβάσαμε για εκείνον ψάχνοντας να δούμε ποιοι θα είναι στη φετινή ...

Vinyl: Νέα σειρά από τον Σκορσέζε σε συνεργασία με τον Τζάγκερ

--- Γράφει η Αννίτα Φασιανού για το www.stasinews.gr --- Το πρώτο trailer για το «Vinyl» του Μάρτιν Σκορσέζε έκανε την εμφάνισή του από την ΗΒΟ . Δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε ότι θα μοιάζει με κάτι ανάμεσα στα «Casino», τα «Καλά Παιδιά» και το «Λύκο της Wall Street». Ο Μάρτιν Σκορσέζε δίνει ρεσιτάλ στο πρώτο trailer της τηλεοπτικής σειράς «Vinyl», πρότζεκτ που ετοίμασε μαζί με τον Μικ Τζάγκερ . Αναμένεται να παρακολουθήσουμε την αναβίωση μιας ολόκληρης εποχής , βασισμένη κατά κύριο λόγο στη δεκαετία του '70 . Πριν αποκτήσει τον τελικό της τίτλο η σειρά αυτή κάποια στιγμή είχε τον τίτλο «History of Music». Μετά το «Boardwalk Empire» ο Μάρτιν Σκορσέζε επιστρέφει δυναμικά στην τηλεόραση και οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες. Η βασική υπόθεση είναι η ζωή του Ρίτσι Φινέστρα (Μπόμπι Καναβάλε), ενός χαρισματικού μουσικού παραγωγού . Εργάζεται σε μια μεγάλη δισκογραφική εταιρία στη Νέα Υόρκη του 1977 . Ο Σκορσέζε μας έχει συνηθίσει σε ταινίες εποχής, οπότε αναμέν...

Οι Oliloves στο Φεστιβάλ Δράμας (συνέντευξη)

--- Γράφει η Αννίτα Φασιανού για το www.stasinews.gr --- Το πρότζεκτ  Oliloves (στα ελληνικά «Τρελιές» ) ξεκίνησε σαν σειρά κόμικς βασισμένο σε ιδέες του διευθυντή της εταιρείας “YOUNONE” , Άρη Ασημακόπουλου. Ο κύριος Ασημακόπουλος  είχε σκεφτεί έναν κόσμο γεμάτο μαγικές ελιές που θα ζούσαν σαν τους ανθρώπους και οι ιστορίες θα είχαν να κάνουν με την καθημερινότητα αυτών των πλασμάτων. Η ιδέα αυτή λοιπόν έγινε 7 κόμικς , ένα παιδικό παραμύθι με ζωντανή αφήγηση, ένα παιχνίδι για iphone και τώρα ολοκληρώθηκε και το μικρό ταινιάκι κινουμένων σχεδίων   το οποίο διαγωνίζεται στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας ! Τα κόμικς υπάρχουν προς πώληση online σε 7 γλώσσες. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ:  www.oliloves.com Δείτε το trailer της ταινίας: https://vimeo.com/130536319 Το Sτάση News επικοινώνησε με τη δημιουργική ομάδα  της ταινίας "Oliloves" (γνωστές και ως... «Τρελιές») για να μάθει περισσότερα για το team, τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δράμας καθώ...