Τα νόστιμα πιτάκια πιροσκί στο πιάτο μας!
--- Γράφει η Αννίτα Φασιανού για το www.stasinews.gr ---
Τα πιροσκί αποτελούν ένα είδος πίτας στη Ρωσία. Αν ψάξουμε να βρούμε τη ρίζα της λέξης, παρατηρούμε ότι η πίτα στα ρωσικά έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη «γιορτή» (пирог – пир). Επομένος δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξε πάντα κατεξοχήν εορταστική λιχουδιά! Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής τα έψηναν από τα πολύ παλιά χρόνια.
Αυτό το εύγεστο πιτάκι έχει συνδεθεί κυρίως με γενέθλια, γάμους αλλά και την Πρωτοχρονιά. Τα πιροσκί είναι στην ουσία μια μίνι έκδοση πίτας, αφού βόλευαν στο να τα παίρνουν μαζί τους στη δουλειά, το σχολείο, το δρόμο.
Τα πιροσκί στην Ελλάδα τα έφεραν οι Πόντιοι από τον Καύκασο. Μπορείτε να αλλάξετε τη γέμιση ανάλογα με τα γούστα σας και να δοκιμάσετε να γεμίσετε τα πιροσκί με γραβιέρα ή χαλούμι και δυόσμο ή με φέτα άνηθο και μαϊντανό ή ακόμη και με πατάτα.
Μια αντίστοιχη παραλλαγή του κλασικού πιροσκί (το οποίο συνήθως έχει για γέμιση λουκάνικο) είναι και αυτή που θα δούμε παρακάτω, από μία ακόμη μακρινή χώρα, τη Λετονία. Αυτή η βερσιόν δεν έχει λουκάνικο, αλλά κάτι ακόμη πιο γευστικό και αγαπημένο...
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς φτιάχνονται τα πιροσκί της Λετονίας με γέμιση μπέικον...
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κούπα ζεστό γάλα
1 κ.σ. ξηρή μαγιά (ακολουθήστε τις οδηγίες που γράφει το φακελάκι της μαγιάς)
1 κ.σ. ξινή κρέμα ή γιαούρτι
50γρ. ή 4 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ή 25g ζάχαρη
1 αυγό
λίγο αλάτι
2.5 κούπες ή 350 γρ. απλό αλεύρι
Για τη γέμιση:
• 300-400 γρ. μπέικον/πανσέτα
• 1 κρεμμύδι
• αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες:
Βήμα 1 : Βάλτε τη μαγιά σε ένα μπολ, μετά προσθέστε τη ζάχαρη και το μισό ζεστό γάλα ( ούτε καυτό, ούτε κρύο, να είναι χλιαρό) ανακατέψτε και αφήστε το στην άκρη για 10-15 λεπτά για να δράσει.
Βήμα 2 : Λιώστε το βούτυρό σας και αφήστε το στην άκρη. Σε ένα μπολ προσθέστε το αυγό, το λιωμένο βούτυρο, το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μείγμα της μαγιάς και την ξινή κρέμα (ή γιαούρτι). Ανακατέψτε τα όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Βήμα 3 : Ζυμώστε τη ζύμη για 7-10 λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και μαλακή.
Βήμα 4 : Βάλτε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο μπολ, αφήστε τη ζύμη σας έτσι ώστε να μπορέσει να φουσκώσει ελεύθερα.
Βήμα 5 : Σκεπάστε τη ζύμη με μια νωπή πετσέτα και αφήστε τη για 1 - 1.30 ώρα.
Βήμα 6 : Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτά κομμάτια και βάλτε το στο τηγάνι μαζί με την πανσέτα ή το μπέικον. Ανακατέψτε καλά, ρίξτε μπαχαρικά, αλλά τσεκάρετε να δείτε πόσο αλμυρή είναι η πανσέτα ή το μπέικον.
Βήμα 7 : Όταν η ζύμη σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, βγάλτε την έξω, απλώστε τη και φτιάξτε κουκλικά σχήματα στο ίδιο μέγεθος, προσθέστε μια κουταλιά με τη γέμιση κρέατος πάνω στη ζύμη. Τσιμπήστε το από την κορυφή και διπλώστε το έτσι ώστε το σχήμα του να θυμίζει μισοφέγγαρο. βάλτε μια πετσέτα από πάνω τους και αφήστα τα πάλι να φουσκώσουν.
Βήμα 9 : Περάστε τα από πάνω με το πινέλο, το οποίο θα έχετε βουτήξει πριν μέσα σε αυγό ( αυγό ανακατεμένο με λίγο νερό) και ψήστε τα στους 180 C/ 350 F για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σε τόσο λίγο θα μπορέσετε να απολαύσετε την υπέροχη μυρωδιά τους! Καλή απόλαυση!
Δείτε αναλυτικά τον τρόπο παρασκευής στο βίντεο:
https://youtu.be/Ba-KXKNtvTA
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου